STOPY pro štěňátka a jak na to..

23.02.2011 17:47

 

Proč učit stopy???

Samozřejmě že ne z každého pejska vychováme stopaře specialistu - ať už z časových důvodů psovoda či dispozic samotného psíka - ALE!!! určitě lze naučit základy stopování téměř jakékoliv plemeno :)

Já osobně toto vřele doporučuji všem, kdo chtějí pejska naučit soustředění a trpělivosti při práci - obzvláště u psů temperamentních, lehce vzrušivých až hyperaktivních!! Platí též pro agiliťáky!!

Štěňátko se na stopě učí - samostatnosti, soustředění, trpělivosti a též potřebnému sebevědomí. Především si ale vytvoříte opravdu dobrý vztah s vaším psím kamarádem, který se v této disciplíně stává vaším rovnocenným PARTNEREM, neboť na stopě všeobecně platí "důvěřuj, ale prověřuj" a to oboustranně

 

Výbava a jak začít.....

Výbava : pro začátek úplně postačí klasické 1 - 1,5m vodítko + obojek (nikdy stahovák!), hodně malých, měkkých,rychle a lehce stravitelných pamlsků (doporučuji na kousky nakrájený plátkový sýr nebo salám), malou (5x5 či 10x10cm) krabičku s víčkem, míček,uzel nebo peška, výchozí kolík (30 - 40cm vysokou kovovou, dřevěnou nebo plastovou tyčku, nahoře označenou ceduličkou, fáborkem nebo mašlí) a pro Vás ne gumovou! ale starší, pěkně provoněnou :-)) obuv - počítejte, že na stopy se chodí i do polí, doporučuji druhé botky na přezutí!

Později budete potřebovat stopovačku 10m dlouhou a cca 10 různých předmětů (z koberce, lina, dřeva apod.)

Jak začít : určitě pod odborným dohledem instruktora, který vám poradí jak na to, opraví případné chyby a popř. vám vaše snažení nahraje na kameru a poskytne konzultaci.